Welke papieren hebt u nodig voor de belastingaangifte 2022?

Jaaropgaven

Iedere werknemer krijgt een jaaropgave. Hebt u deze niet ontvangen, dan is soms het laatste salarisoverzicht (december) de jaaropgave. Heeft u gewerkt via een uitzendbureau, bedenk dan dat de jaaropgave niet automatisch wordt aangemaakt; hier moet u om vragen. Vaak moet u uw jaaropgave downloaden, bijv. bij het UWV. Doe dat bijtijds. Wij werken alleen met de officiƫle jaaropgaven. Denkt u ook aan eventuele afkoop kleine pensioenen?

 

Eigen huis

Hebt u een eigen huis? Voor de belastingaangifte 2022 geldt de WOZ-waarde met als

peildatum 1-1-2021. Hiervan hebt u begin 2022 (meestal in de loop van februari) een bericht van uw gemeente ontvangen, meestal samen met de gemeentelijke belastingaanslag voor 2022. Uw WOZ-waarde staat ook online: check www.wozwaardeloket.nl.

Heeft u een koopapppartement? Vraag dan ook de jaaropgave van uw VVE (Vereniging van Eigenaren) op!
Van uw hypotheekverstrekker hebt u ook een jaaropgave ontvangen, met de betaalde rente

over 2022, of u moet deze downloaden. Zie bij "Downloads" voor een overzicht van jaaroverzichten per bank. Hebt u een (andere) woning gekocht of uw hypotheek overgesloten in 2022? Dan ook de nota van de notaris bij de hand houden (bij verkoop ook van de "verkoop-"notaris).

 

Lijfrente

Hebt u in 2022 premies betaald voor een lijfrentepolis (of pensioen-banksparen)? Dan zijn deze alleen aftrekbaar voor zover u een pensioentekort hebt, en dat kunt aantonen. Voor de aangifte over 2022 is in ieder geval de Factor A over 2021 van belang.

 

Hebt u geen pensioenopgaven (meer)? Dan kunt u uw pensioenfonds vragen een overzicht te maken van de Factor A van de laatste zeven jaren. Zij kunnen dat binnen enkele weken verzorgen. Zorgt u ervoor dat u dit overzicht tijdig in bezit hebt.

 

Vermogen

Net als vorig jaar is dit jaar voor het vaststellen van het vermogen alleen de stand van uw bezittingen per 1 januari (2022) van belang. Van de meeste banken ontvangt u tegenwoordig een speciaal jaaroverzicht, of u kunt dat downloaden. Een handleiding voor het opvragen van jaaroverzichten vindt u onder het menu 'downloads'.

 

Aanslagen

Mocht u in 2022 al een Voorlopige Aanslag (IB/PVV of ZVW) hebben gehad, of in aanmerking zijn gekomen voor Zorg-, Huur- of andere Toeslagen, zorgt u er dan voor dat deze berichten allemaal binnen handbereik zijn. Legt u ook de Voorlopige Aanslag 2023 klaar, en de Voorschotbeschikkingen Toeslagen voor 2023? Mochten er wijzigingen zijn dan kunnen we u helpen deze opnieuw aan te vragen.

 

Ziektekosten

Ziektekosten zijn ook in 2022 slechts beperkt aftrekbaar. Alleen de volgende specifieke ziektekosten zijn nog aftrekbaar (boven een inkomensafhankelijke drempel):

  • niet-vergoede medicijnen, voor zover op voorschrift van een erkende arts;
  • reiskosten naar dokter of ziekenhuis, en voor ziekenbezoek gezinsleden;
  • extra gezinshulp;
  • kosten voor tandarts, fysiotherapeut, psycholoog etc, voor zover niet vergoed;
  • de aftrek voor dieetkosten en kleding/beddengoed volgens vaste bedragen.

Deels vergoede nota's kunnen meetellen, denk ook aan de afrekenspecificaties van uw ziektekostenverzekeraar. Het Eigen Risico is helaas nooit aftrekbaar!

 

Giften

Maakt u regelmatig bedragen over naar goede doelen? Zorgt u dan voor een overzicht van deze goede doelen en de bedragen (giften) die u in 2022 heeft betaald. Kijk eventueel naar het overzicht van de giften dat u vorig jaar heeft opgesteld.

 

Studiekosten

Studiekosten (voor uzelf of uw partner) zijn met ingang van 2022 niet meer aftrekbaar in uw aangifte Inkomstenbelasting. Voor studies die voor uw werk van belang kunnen zijn, kunt u een STAP-budget aanvragen.

 

DigID

Indien u de aangifte weer door ons laat verzorgen, hoeft u zich geen zorgen te maken als u nog geen Dig-ID hebt aangevraagd. Wij versturen uw aangifte met ons eigen account en certificaat bij de Belastingdienst.